Nieuw Heeten heeft sinds oktober 2014 een Multi Functionele Accommodatie op ‘De Belte’. Het is een centrale ontmoetingsplek op het gebied van sport, cultuur en welzijn, waar alle inwoners van Nieuw Heeten en omstreken trots op zijn.

GeldmeterOntstaansgeschiedenis MFA
Na zeven jaren van overleg is op 24 april 2013 het bouwplan voor de Multi Functionele Accommodatie goedgekeurd door de gemeenteraad. Het plan omvatte de bouw van een geheel nieuwe accommodatie voor sport, welzijn en cultuur. De, op dat moment, verouderde gymzaal, het Timmermanshuis, de sportkantine en de kleedkamers zijn vervangen door één gebouw. Tevens gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen sporthal in Nieuw Heeten. Op 19 oktober 2013 is de 1e schop in de grond gegaan en na een jaar waarin het hele dorp zijn schouders onder het project heeft gezet (in een samenwerking met bouwbedrijf Jansman Bouw uit Luttenberg en installatiebedrijf Elders uit Raalte) is op 10 oktober 2014 de accommodatie op ludieke wijze door een huwelijk tussen Sport en Cultuur geopend.

De Belte
Het gebouw heeft de naam gekregen van de plek waar het gebouwd is en waar sinds 1946 de sportclub SV Nieuw Heeten is gehuisvest. Op de plaats van het tweede voetbalveld is de accommodatie verrezen. Op het overgebleven deel van het 2e veld en het trainingsveld is in de zomer van 2014 een kunstgrasveld gelegd. De tennisbanen zijn in 2012 gerenoveerd en voorzien van  all-weather gravel en het hele buitenterrein is door vrijwilligers opnieuw bestraat, waardoor we nu een geheel vernieuwd complex hebben.

Duurzaam
Nieuw Heeten heeft zich ingezet voor een oplossing voor de toekomst, een MFA die duurzaam is. In de uitwerking van de plannen was dit het centrale thema. Alle duurzame voorzieningen die financieel haalbaar waren zijn meegenomen in de realisatie van de MFA, bijvoorbeeld lage temperatuur verwarming, warmte terugwinning, en zonnepanelen.

Stichting Sport & Cultuur Nieuw Heeten
De oprichting van de stichting kwam voort uit de werkgroep Vitaliteit, die in 2006 was opgericht onder de vlag van Plaatselijk Belang Nieuw Heeten, met als doel de leefbaarheid in Nieuw Heeten te bevorderen en de voorzieningen te behouden. Deze werkgroep heeft de basis gevormd voor  ‘alles onder één dak’. Toen in 2012 meer zicht kwam op de haalbaarheid van een multifunctionele accommodatie voor sport en cultuur is Stichting Sport & Cultuur Nieuw Heeten opgericht op 13 november 2012 met als doel om MFA de Belte te realiseren en te exploiteren.